Voor 15:00 besteld = Direct verzonden

Of plan zelf uw gewenste bezorgdatum

Green & Clean haardhout

Schoon stoken begint hier

Gratis verzending heel Nederland

Voor de wadden geldt toeslag

Veilig kopen & Achteraf betalen

Thuiswinkel Waarborg gecertificeerd

Haardhout kopen

Alles over haardhout


Lekker voor de openhaard genieten van de warmte en sfeer. Of in de zomer gezellig in de tuin rond de vuurkorf. Wie wil dat nou niet! Hoe en waar je je haardvuur ook creëert het meest belangrijke ingrediënt voor een mooi rookvrij haardvuur is haardhout van hoge kwaliteit. Maar hoe weet je welk haardhout goed is en hoe stook je verantwoordt? Dat leggen we graag uit!Soorten haardhout


Er bestaan veel verschillende houtsoorten. Iedere soort heeft zijn eigen unieke kwaliteiten waardoor sommige houtsoorten beter geschikt zijn om mee te stoken dan andere. Hout wordt pas haardhout als het op de juist manier gekloofd en goed gedroogd is. Alleen schoon en droog haardhout is geschikt om mee te stoken! Bij Haardhoutcompany weten we dankzij jarenlange ervaring welk hout geschikt is. Met onze handige keuzehulp kom je er snel en gemakkelijk achter welk haardhout het beste is voor jouw haard en stookgedrag. Onderstaande houtsoorten staan gesorteerd van zacht naar hard.


Elzen haardhout


Elzenhout is een zachte houtsoort. Daarom ontbrandt deze houtsoort heel makkelijk en is het uitermate geschikt voor speksteenkachels. Vooral voor beginnende stokers is elzenhout een goede keuze. Het hout ontbrandt heel makkelijk en met wat aanmaakhout zal het haardvuur snel aan gaan.


Berken haardhout


Berkenhout is super veelzijdig te gebruiken met een aangename geur. Deze houtsoort is geschikt voor vrijwel alle soorten haarden en kachels. Vanwege de gemakkelijke en schone verbranding is berkenhout uitermate geschikt voor kleinere kachels, open haarden en tuinhaarden omdat het niet spat.


Essen haardhout


Essenhout is een harde en taaie houtsoort. Het fijne van essenhout is dat het traag brandt en niet spat. Daarom is essenhout geschikt voor de openhaard. Deze houtsoort is makkelijker aan te steken dan andere houtsoorten. Met essenhout kun je lekker lang genieten van een rustig haardvuur die geleidelijk haar warmte afgeeft.


Eiken haardhout


Eikenhout is een harde houtsoort. Het fijne aan eikenhout is dat het langzaam brandt en je lekker lang kan genieten van een mooi haardvuur. Bij eikenhout is het wel van belang om voldoende aanmaakhout te gebruiken of het vuur op te bouwen met zachtere houtsoorten anders zal het vuur lastig aan gaan.


Beuken haardhout


Beukenhout is net als eikenhout een harde houtsoort. Hierdoor brandt beukenhout traag en geeft deze houtsoort veel warmte af. Deze harde houtsoort stookt net iets minder makkelijk dan zachte houtsoorten zoals berkenhout en elzenhout. Wij raden het gebruik van beukenhout dan ook vooral aan als je een ervaren stoker bent.


Haagbeuk haardhout


De meest harde loofhoutsoort in Europa is Haagbeuk. Vaak wordt gedacht dat dit hout uit een haag of heg komt en daarom alleen maar dunne stammetjes bevat echter dat is niet het geval. Wel kloven we haagbeuk vanwege de hardheid over het algemeen fijner dan bijv. es, beuk of eik. Haagbeuk geeft veel warme gloed (houtskool) en de hoeveelheid warmte is overweldigend. Haagbeuk is de houtsoort voor een elfstedenwinter.


De prijs van haardhout


Bij ons kun je verschillende soorten haardhout in verschillende hoeveelheden kopen. Zo kun je kiezen voor een halve pallet, easy pallet, hele pallet, jumbo pallet of een pallet met netzakken. Daarnaast verkopen we bij Haardhoutcompany ook pallets met XL blokken, aanmaakhout in netzakken en aanmaakblokjes per doos. De prijs is dus sterk afhankelijk van welke houtsoort en welke hoeveelheid je bestelt.


Wat kost een kuub haardhout?


De prijs van een kuub haardhout wordt vaak vergeleken als appels en peren. Er zijn aanbieders die voor een paar tientjes per kuub haardhout aanbieden. Dit hout moet dan nog wel gezaagd, gekloofd en het belangrijkste nog gedroogd worden. Bij Haardhoutcompany.nl verkopen we uitsluitend goed gedroogd (ovengedroogd) haardhout. Dit hout wordt met de hand gesorteerd en compact gestapeld in stevige pallets bij jou thuisbezorgd. De prijs die we hiervoor rekenen is concurrerend en biedt tal van voordelen. Kies je voor goed droog hout dat je direct kunt stoken thuisbezorgd in de hoeveelheid en verpakking die jij nodig hebt dan is Haardhoutcompany.nl je graag van dienst.


Hoeveel is een kuub haardhout?


Wij leveren al ons haardhout netjes en strak gestapeld in stevige pallets. Dit doen we omdat het beter is voor het hout en omdat jij dan meer hout krijgt per kubieke meter. Hoeveel hout zit er in een pallet? Een halve pallet van 1 kuub bevat 1,75 kuub gestort haardhout. Een easy pallet heeft 2,5 kuub gestort haardhout. De hele pallet van 2 kuub mag je vergelijken met 3, 25 kuub gestort haardhout en de jumbo pallet bevat maar liefst 3,75 kuub gestort haardhout.


Haardhout aanbieding


Naast de vaste prijzen voor de pallets hebben we geregeld leuke haardhout aanbiedingen. Kies bijvoorbeeld voor de Hot Deal’s. Dan ontvang je een pallet haardhout naar keuze, 5 zakken aanmaakhout en aanmaakblokjes voor een scherpe prijs.


Haardhout bestellen


Het juiste haardhout voor jouw haard bestel je bij Haardhoutcompany gemakkelijk online. Op onze website zie je direct alle houtsoorten op een rij. Ga naar de houtsoort die het beste is voor jouw haard en kies vervolgens voor de pallet die je wil. Stop de pallet in je winkelwagen, ga naar ik ga nu bestellen, laat je gegevens achter en kies direct de gewenste bezorgdatum. Zo weet je gelijk wanneer je haardhout gratis wordt bezorgd. Wel zo makkelijk!


Beste haardhout


Bij Haardhoutcompany weten we dankzij jarenlange ervaring welke houtsoort het meest geschikt is voor haard en stookgedrag. Met onze handige keuzehulp kom je er snel en gemakkelijk achter welk haardhout je het beste kan bestellen.


Droog haardhout


Het is ontzettend belangrijk dat er bij het stoken gebruik wordt gemaakt van droog haardhout. Nat of vochtig haardhout brandt niet goed waardoor er veel rookvorming zal ontstaan. Door de rook ontstaat er roetvorming wat slecht is voor het milieu, je gezondheid en het rookkaneel van je openhaard of kachel. Dit willen we natuurlijk voorkomen! Daarom is al ons haardhout van goede kwaliteit en hebben alle houtblokken een ovendroog garantie.

Haardhout drogen


Vers hout heeft een vochtgehalte van rond de 60%. Dit maakt het veel te nat om direct een haardvuur mee te maken. Vers hout moet minstens 2 jaar drogen om de vochtbalans te verlagen naar 20% zodat het kan worden gebruikt als haardhout. Om dit proces te versnellen en het drogen beter in de hand te houden drogen wij ons haardhout in speciale droogkamers.


Ovengedroogd haardhout


Met ovengedroogd haardhout zorgen wij ervoor dat jouw haardvuur niet te snel opbrand en er geen rook ontstaat in jouw openhaard of kachel hebben. Met ovengedroogd hout ben je er dus van verzekerd dat ieder houtblok een mooi rookvrij haardvuur creëert die geleidelijk haar warmte afgeeft.Vochtmeter haardhout


Er zijn 3 manieren om te controleren of het hout de juiste vochtbalans heeft en dus droog genoeg is om mee te stoken. Het meten van de vochtbalans door een vochtmeter in het houtblok te steken is de beste en meest accurate manier. Geeft de vochtmeter een vochtbalans van 20% of lager aan, dan weet je dat het haardhout klaar is voor gebruik.


Haardhout bewaren


Om de kwaliteit van het door ons geleverde haardhout te behouden, is het belangrijk dat het haardhout op een goed manier wordt opgeslagen. Vocht moet niet de kans krijgen om tot het haardhout door te dringen. Het beste is om het haardhout minstens 10 cm van de grond te bewaren en het niet te compact te stapelen. Zo kan eventueel vocht wegtrekken en blijft het haardhout vrij van schimmel.


Haardhout stapelen


Je krijgt het beste haardvuur als alle houtblokken ongeveer even groot zijn. Natuurlijk is dit ook handig bij het stapelen van het haardhout. Bestel je bij ons een pallet dan is het haardhout al mooi strak gestapeld. De beste optie is om het haardhout op de pallet te laten en deze onder een overkapping te bewaren.


Haardhout mand


Haardmanden zijn erg handig als je grote haardhoutopslag buiten is. Je hebt geen zin om steeds naar buiten te gaan om hout te halen. Gebruik dan een haardhout mand en zet deze gezellig naast de haard. Zo heb je altijd wat haardhout bij de hand.


Haardhout berging


Tegenwoordig zijn er hele mooie stijlvolle haardhout bergingen en rekken om je haardhout in te bewaren. Zet ze op een mooie plek in je tuin, het liefst aan de oostkant van een muur. Dit is de droge kant en daardoor zal je haardhout met slecht weer ook droog blijven. Denk bijv. eens aan een combinatie met tuinverlichting hierdoor kun je het hele jaar van jouw haardhout berging genieten.


Haardhout bak


Veel houtstokers hebben graag een voorraadje haardhout naast de kachel. Om dit hout goed te bewaren kun je dit in een speciale haardhoutbak bewaren. Zo voorkom je dat evt. zaagsel en stof in de kamer terecht komt.

Haardhout opslag


Haardhout opslaan kan op verschillende manieren. Veel mensen stapelen een aantal houtblokken naast of onder de openhaard. Zo betrek je het haardhout echt bij je interieur. Sla je je haardhout op in de tuin of garage dan zijn er ook hele stijlvolle opties. Kijk maar naar de Woodbee van Leenders. Je kunt er zoveel opstapelen of aan de muur hangen als je wil, zo heb je altijd genoeg opslagruimte voor je haardhout.


Haardhout afdak


De meest gebruikelijke plekken om haardhout te bewaren zijn in de garage of de tuin. Het voordeel van het bewaren van haardhout in de tuin is dat de wind constant door de houtblokken heen waait waardoor het haardhout goed droog blijft. Hierbij is wel belangrijk dat het haardhout onder een afdak ligt en niet direct op de grond ligt zodat het beschermt is tegen vocht van boven en van onder.


Haardhout aansteken


De beste manier om een mooi haardvuur te stoken is door de Zwitserse methode toe te passen. Met deze methode is de verbranding optimaal en ontstaat er zo min mogelijk rook. We leggen je graag uit hoe je de Zwitserse methode kunt toepassen.Haardhout doven


Zet de luchttoevoer in de kachel tijdens het stoken helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Zo kan het hout beter verbranden. Schuif de luchttoevoer nooit dicht om het vuur te doven. Het hout verbrandt dan niet volledig en er ontstaan schadelijke stoffen.

 Topkwaliteit haardhout 
  Meerpalletkorting
Uitstekende service
Hoogste klantwaardering