• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending heel Nederland         

  • Green & Clean Haardhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

  • Voor 15:00 besteld, direct verzonden

  • Gratis thuisbezorgd*

  • Topkwaliteit gedroogd hout

  • Veilig kopen, achteraf betalen

  • Klantbeoordeling 9.2/10

10 tips om duurzaam te stoken met haardhout

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons leven: we scheiden afval, verbruiken minder plastic en gaan bewuster om met de herkomst van producten. Toch kruipen velen van ons in de winter gedachteloos bij de open haard. Lekker knus, maar helaas niet altijd heel duurzaam. Gelukkig zijn hierin ook genoeg bewuste en verantwoorde keuzes te maken. Maar hoe stook je zo duurzaam mogelijk? We geven je 10 tips!


Maar eerst, wat is duurzaam stoken?

Bij duurzaam stoken draait het om efficiënt, verantwoord houtverbruik, het minimaliseren van de CO2-uitstoot en het beschermen van jouw gezondheid. Hiervoor is het belangrijk om zo snel mogelijk een rustig, goed brandend vuur te maken en te onderhouden.


Tip 1 - Stook alleen met duurzaam haardhout

Simpel gezegd is duurzaam hout afkomstig uit bossen die duurzaam worden beheerd. Dat wil zeggen dat de houtkap niet ten koste gaat van de leefomgeving van planten en/of dieren en dat het bos dus haar ecologische functie behoudt. De Forest Stewardship Council (FSC haardhout) en Programme for Endorsement of Forest Certification (PEFC) zijn internationale organisaties die zich inzetten voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Kies daarom voor hout met het FSC-label en/of PEFC certificering.


Tip 2 - Realiseer een hoog rendement

Een houtkachel of houthaard met een hoog rendement geven relatief veel warmte terug in verhouding tot de hoeveelheid verbruikt hout. Met andere woorden: je hebt minder hout nodig om dezelfde warmte te creëren. Houtkachels, houthaarden en speksteenkachels hebben een veel hoger rendement - tot wel 5 x hoger !! - dan open haarden.


Tip 3 – Stook geen papier of karton

Papier en karton zijn zelfs verboden als brandstof, omdat de verbranding ervan veel rook en vliegas geeft. Gebruik daarom altijd uitsluitend droog haardhout voor het stoken in jouw kachel of haard.


Tip 4 – Maak gebruik van de Zwitserse methode

Steek de open haard aan volgens de Zwitserse methode. Dit is een betere manier van stoken. Hierbij leg je onderop grote blokken hout, met daarop kleine stukken hout en bovenop aanmaakhout en -blokjes. Deze manier van aansteken geeft veel minder rook bij het opstarten en vervuiling van jouw toestel.


Tip 5 – Gebruik alleen droog, schoon hout

Vochtig hout brandt niet goed, geeft veel minder warmte en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Gebruik verder ook nooit geverfd of geïmpregneerd hout. Bij de verbranding hiervan komen namelijk mogelijk schadelijke stoffen vrij.


Tip 6 – Creëer voldoende zuurstoftoevoer

Voor een goed brandend vuur is voldoende zuurstof belangrijk. Zorg daarom voor goede luchttoevoer door het openen van een raam of ventilatierooster(s).


Tip 7 – Zorg voor goede trek

Goede trek van de schoorsteen zorgt ervoor dat rook en rookgassen goed worden afgevoerd en dat zuurstof toe kan stromen. Laat daarom de schoorsteen minstens eens per jaar grondig vegen en probeer het vuur een stukje boven de grond te plaatsen met behulp van een haardkorf of vuurbokken en een haardrooster. Extra tip: een afzuigkap in de keuken kan soms (met name met het opstarten van het vuur) een negatieve invloed hebben op de trek doordat deze onderdruk in de kamer geeft.


Tip 8 – Maak een rustig vuur

Stook een rustig vuur, zodat je niet onnodig veel hout verbruikt en de rook goed afgevoerd wordt. Leg maximaal twee blokken hout op het vuur om het brandend te houden. Dit is ook van belang om veilig te stoken


Tip 9 – Stook bij de juiste weersomstandigheden

Als het windstil of mistig weer is, stook dan niet. In dergelijke omstandigheden blijven rookgassen hangen en veroorzaken hiermee plaatselijke luchtvervuiling.


Tip 10 – Check de verbranding

Controleer of je goed stookt door de vlammen te inspecteren. Bij een goede verbranding heeft het vuur blauw/gele, gelijkmatige vlammen en komt er nauwelijks zichtbare rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg dan voor wat extra luchttoevoer, als dat niet helpt check dan of jouw haardhout goed droog is (max. 20% vocht).


 Topkwaliteit haardhout 
  Meerpalletkorting & Spaarpunten
Uitstekende service
Hoge klantwaardering