-
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Alles wat je moet weten over het aansteken van jouw kachel
Op koude of donkere avonden is het heerlijk om de kachel aan te steken. Met het gezin een filmpje kijken of met een goed boek op de bank, en op de achtergrond de kachel die gezellig brandt. Maar hoe steek je de kachel goed aan?
Het belangrijkste is de haardhout keuze voor jouw kachel. Wil je weten welk haardhout het meeste is geschikt voor jouw kachel? Bij Haardhoutcompany vind je ovengedroogd:
In onze keuzehulp krijg je in slechts een paar klikken advies op maat. Makkelijker kan niet.
Niet iedereen heeft dezelfde kachel. Vraag over stoken met een houtkachel of open haard? Scroll direct naar beneden! Bekijk daar specifieke instructies en toepassingen, de beste methode en houtsoorten hieronder. Heb je vragen? Neem contact met ons op!
Eerst even hoe het niet moet. Houtkachels en haarden worden (helaas) meestal aangestoken door een krant of aanmaakhoutjes onder het haardhout te plaatsen en dit aan te steken. Dit gaat vaak gepaard met behoorlijke rookontwikkeling. Daar worden het milieu en de buren minder vrolijk van. Wat wij helemaal afraden: er wordt zelfs gebruik gemaakt van spiritus of brandgel, doe dit nooit. Dat is zeer gevaarlijk en absoluut niet nodig. Het kan veiliger en schoner.
Hoe steek je dan wel de kachel aan? De Zwitserse methode van aansteken werkt altijd (gebruik droog hout) is goed voor zowel het milieu als jouw rookkanaal. Per stookbeurt bespaar je zeker 50% uitstoot door jouw haard goed aan te steken.
Ga als volgt te werk:
Overlast door rook en fijnstof wordt met deze methode vermindert met maar liefst 50% per stookbeurt. Bij een moderne houtkachel met goed rendement, zal er van overlast helemaal geen sprake meer zijn!
Bekijk de onderstaande video waarin Jack uitlegt hoe je de kachel het beste kunt aansteken.