Openhaard, welke haardhout brandt best?

Voor 12:00 besteld = Direct verzonden

Of plan zelf uw gewenste bezorgdatum

Green & Clean haardhout

Schoon stoken begint hier

Gratis verzending heel Nederland

Voor de wadden geldt toeslag

Veilig kopen & Achteraf betalen

Thuiswinkel Waarborg gecertificeerd

Openhaard, welke haardhout brandt best?

De openhaard geeft misschien wel de meest pure vorm van vuur in huis. Een open vuur vraagt echter om goed droog hout en om hout dat niet knettert of spat. Kies hieronder hoeveel blokken u tegelijk brandt in uw openhaard.

1. Type kachel of haard

2. Hoeveel blokken stookt u tegelijk?

 

Open haard kopen

Hoewel open haarden niet langer de praktische rol in het huishouden vervullen, worden ze nog altijd veel gebruikt. Een knisperend haardvuur in de open haard brengt niet alleen warmte, maar ook gezelligheid en een heerlijke, vertrouwde geur. Wilt u een open haard kopen? Dan is het belangrijk om te weten waar u op moet letten. Wat zijn verschillende soorten open haarden en wat is eigenlijk het beste hout voor de open haard?


Voordelen open haard

Het grootste voordeel van een open haard hoeven we eigenlijk niet uit te leggen. Het biedt gezelligheid en prikkelt alle zintuigen. Als de stroom onverhoopt uitvalt op een koude dag, dan creëert u met de open haard toch een warmtebron in huis. En dankzij de grote variëteit aan stijlen is er altijd een open haard die past in uw interieur.


Soorten open haarden

Er zijn verschillende typen open haarden. Natuurlijk kennen we de traditionele gemetselde open haard of de natuurstenen schouw. Vaak worden ook de gesloten houthaard of inzethaard als openhaard aangemerkt. Deze laatste zijn echter toestellen en worden hier niet mee bedoeld. Inmiddels maken veel huishoudens ook gebruik van gasgestookte haarden, waarvan ook zowel open als gesloten varianten verkrijgbaar zijn. Het voordeel van stoken op gas is voornamelijk gemak: met behulp van een afstandsbediening heeft u direct een gezellig vuur. Heeft u geen mogelijkheden voor het doorvoeren van een rookkanaal? Dan biedt het stoken op bio ethanol uitkomst. Als u voornamelijk op zoek bent naar de sfeer van een open haard, maar niet per se echt vuur wil gebruiken, maak dan gebruik van een elektrische haard.


Het beste hout voor de open haard

Als u kiest voor een houtgestookte open haard, dan is het belangrijk dat u kiest voor het juiste openhaardhout. Wilt u een houtsoort die gemakkelijk brandt? Kies dan voor berkenhout. Berkenhout ziet er door de witte bast mooi uit, brandt gemakkelijk en spat niet. Wilt u een houtsoort die trager brandt maar wat lastiger is aan te steken? Gebruik dan essenhout. Deze houtsoorten zijn de beste keuze voor uw open haard.


Rendement open haard verhogen

Het rendement van een open haard is met 10-20% relatief laag en het gebruik van hout en de uitstoot derhalve relatief hoog. Er zijn verschillende manieren om dit rendement te verbeteren. Door het plaatsen van een inzethaard verhoogt u het rendement met maar liefst 50-70%. Gebruik verder ook het juiste hout en steek de open haard aan volgens de Zwitserse methode. Hierbij legt u onderop grote blokken hout, met daarop kleine stukken hout en bovenop aanmaakhout en -blokjes.


Verantwoord open haardhout stoken

Het is belangrijk om verantwoord om te gaan met uw open haard en het hout dat u hierin stookt. Gebruik enkel droog en schoon openhaardhout. Geverfd of geïmpregneerd hout kan mogelijk schadelijke stoffen veroorzaken net als vochtig hout. Bovendien geeft dit minder mooie vlammen en ook veel minder warmte. Daarnaast is ventilatie heel erg belangrijk, zorg voor voldoende luchttoevoer in huis. Uiteraard is het ook belangrijk om goed op te passen voor brandgevaar, onderhoud uw open haard en schoorsteen daarom goed. Kies tot slot ook altijd voor duurzaam haardhout met het FSC-label.


 


 Topkwaliteit haardhout 
  Meerpalletkorting
Uitstekende service
Hoogste klantwaardering