• < 15:00 besteld = Direct verzonden

 • Gratis verzending heel Nederland         

 • Green & Clean Haardhout

 • Veilig kopen & Achteraf betalen

 • Plan zelf de leverdatum

 • Gratis thuisbezorgd*

 • Topkwaliteit gedroogd hout

 • Veilig kopen, achteraf betalen

 • Voor 16:00 besteld, is morgen in huis

Openhaard, welke haardhout brandt best?

Openhaard, welke haardhout brandt best?

De openhaard geeft misschien wel de meest pure vorm van vuur in huis. Een open vuur vraagt echter om goed droog hout en om hout dat niet knettert of spat. Kies hieronder hoeveel blokken je tegelijk brandt in jouw openhaard.

1. Type kachel of haard

2. Hoeveel blokken stook je tegelijk?

Voordelen open haard

Het grootste voordeel van een open haard hoeven we eigenlijk niet uit te leggen. Het biedt gezelligheid en prikkelt alle zintuigen. Als de stroom onverhoopt uitvalt op een koude dag, dan creëer je met de open haard toch een warmtebron én gezelligheid in huis. Dankzij de grote variëteit aan stijlen is er altijd een open haard die past in jouw interieur. Dit geeft jouw thuis extra sfeer en stijl.


Soorten open haarden

Er zijn verschillende typen open haarden. Natuurlijk kennen we de traditionele gemetselde open haard of de natuurstenen schouw. Vaak worden ook de gesloten houtkachel of inbouwhaard als openhaard aangemerkt. Deze laatste zijn echter toestellen en worden hier niet mee bedoeld. Inmiddels maken veel huishoudens ook gebruik van gasgestookte haarden, waarvan ook zowel open als gesloten varianten verkrijgbaar zijn. Het voordeel van stoken op gas is voornamelijk gemak: met behulp van een afstandsbediening heb je direct een gezellig vuur. Heb je geen mogelijkheden voor het doorvoeren van een rookkanaal? Dan biedt het stoken op bio-ethanol uitkomst. Als je voornamelijk op zoek bent naar de sfeer van een open haard, maar niet per se echt vuur wil gebruiken, maak dan gebruik van een elektrische haard.


Het beste hout voor de open haard

Als je kiest voor een houtgestookte open haard, dan is het belangrijk dat je kiest voor het juiste openhaardhout. Wil je een houtsoort die gemakkelijk brandt? Kies dan voor berkenhout. Berkenhout ziet er door de witte bast mooi uit, brandt gemakkelijk en spat niet. Wil je een houtsoort die trager brandt, maar wat lastiger is aan te steken? Gebruik dan essenhout. Deze houtsoorten zijn de beste keuze voor jouw open haard.


Rendement open haard verhogen

Het rendement van een open haard is met 10-20% relatief laag en het gebruik van hout en de uitstoot daarom relatief hoog. Er zijn verschillende manieren om dit rendement te verbeteren. Door het plaatsen van een inzethaard verhoog je het rendement met maar liefst 50-70%! Gebruik daarnaast het juiste hout en steek de open haard aan volgens de Zwitserse methode. Hierbij leg je onderop grote blokken hout, met daarop kleine stukken hout en bovenop aanmaakhout en -blokjes.


Verantwoord open haardhout stoken

Het is belangrijk om verantwoord om te gaan met jouw open haard en het hout dat je hierin stookt. Gebruik enkel droog en schoon openhaardhout. Geverfd of geïmpregneerd hout kan mogelijk schadelijke stoffen veroorzaken net als vochtig hout. Bovendien geeft dit minder mooie vlammen en ook veel minder warmte. Daarnaast is ventilatie heel erg belangrijk, zorg voor voldoende luchttoevoer in huis. Uiteraard is het ook belangrijk om goed op te passen voor brandgevaar, onderhoud jouw open haard en schoorsteen daarom goed. 


De haardhout keuzehulp voor openhaarden

Een traditionele openhaard blijft een favoriet voor velen vanwege de authentieke en romantische sfeer die het creëert. Het grootste voordeel van een openhaard is de ambiance; het geluid van knetterend hout en de geur van brandend hout zijn ongeëvenaard. Hoewel openhaarden minder efficiënt zijn in termen van warmteafgifte vergeleken met gesloten systemen, zijn ze onovertroffen in het bieden van een ontspannende en warme omgeving, perfect voor een ontspannen avond thuis.

Deze keuzehulp voor de good-old openhaard, ontwikkeld door Haardhoutcompany.nl, is een super handig om het juiste type haardhout te kiezen voor jouw openhaard. Met slechts twee klikken biedt deze keuzehulp een gepersonaliseerd advies dat afgestemd is op jouw openhaard en de hoeveelheid hout die tegelijkertijd wordt gestookt. Dit maakt het een onmisbare hulp voor iedereen die streeft naar een effectieve verwarming van hun woning.


De voordelen van de juiste houtkeuze

Een correcte houtkeuze heeft talrijke voordelen. Door het juiste type hout te gebruiken voor jouw openhaard verhoog je de verbrandingsefficiëntie, verminder je de uitstoot van schadelijke stoffen en tegelijkertijd zorgen voor een constante en aangename warmteverdeling in de woning. Of het nu gaat om snel brandend berkenhout of langzaam brandend eikenhout, elk houttype heeft unieke eigenschappen die geschikt zijn voor verschillende soorten haarden en stookvoorkeuren.


Video uitleg

Een korte video uitleg nodig? Geen probleem, Jack legt het graag voor je uit:


Berken haardhout

 • Makkelijk aan te steken: Weinig moeite nodig om het vuur op gang te krijgen.
 • Weinig rook: Zorgt voor een aangenamere stookervaring.
 • Heerlijke geur: Verrijkt de sfeer in elke ruimte.

Beuken haardhout

 • Beste prijs/kwaliteitsverhouding: Uitstekende waarde voor je geld.
 • Meeste warmte per kg hout: Efficiënt in warmteoverdracht.
 • FSC 100% label: Duurzaam en verantwoord geproduceerd.

Essen haardhout

 • Goede allround keuze: Geschikt voor de meeste haarden en kachels.
 • Rustig vlammenspel: Creëert een ontspannen sfeer.
 • Gelijkmatige verbranding: Geeft consistent warmte af.

Elzen haardhout

 • Brandt snel en gemakkelijk: Ideaal voor een snel opwarmende haard.
 • Voordelige keuze: Een budgetvriendelijke optie voor dagelijks gebruik.
 • Geeft snel energie vrij: Efficiënt in het leveren van warmte.

Eiken haardhout

 • Levendig vlammenspel: Zorgt voor een dynamische sfeer.
 • Veel warmte en gloed: Houdt je lang warm.
 • Weinig rook: Meer comfort tijdens het stoken.

Gemengd haardhout

 • Handige pallets of netzakken: Makkelijk te bestellen en te gebruiken.
 • FSC 100% label: Gegarandeerd duurzaam en verantwoordelijk geproduceerd.
 • Mix van berk, es, beuk en eik: Een evenwichtige mix voor diverse vuurervaringen.


Duurzaam en gecertificeerd haardhout

Ons berkenhout is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, wat wordt ondersteund door FSC CoC- en PEFC-certificaten. Dit betekent dat je niet alleen kiest voor een superieure brandervaring, maar ook bijdraagt aan de gezondheid en behoud van onze bossen voor toekomstige generaties.


Kies bewust, kies voor Haardhoutcompany

Door te kiezen voor Haardhoutcompany.nl maak je niet alleen een keuze voor kwaliteit en service, maar ook voor duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Bestel vandaag nog en ervaar het verschil in jouw openhaard!

Schoon & droog haardhout met ovendroog garantie en gratis thuisbezorgen elke werkdag naar keuze


Ervaringen van klanten

Wij staan achter onze producten en streven ernaar de kwaliteit en onze service op een hoog niveau te houden. Maar belangrijker is het wat onze klanten van ons vinden. Je leest de reviews hier.


 Topkwaliteit haardhout 
  Meerpalletkorting & Spaarpunten
Uitstekende service
Hoge klantwaardering