• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending heel Nederland         

  • Green & Clean Haardhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

  • Plan zelf de leverdatum

  • Gratis thuisbezorgd*

  • Topkwaliteit gedroogd hout

  • Veilig kopen, achteraf betalen

  • FSC100%,, duurzaam verwarmen

Openhaard, welke haardhout brandt best?

Openhaard, welke haardhout brandt best?

De openhaard geeft misschien wel de meest pure vorm van vuur in huis. Een open vuur vraagt echter om goed droog hout en om hout dat niet knettert of spat. Kies hieronder hoeveel blokken je tegelijk brandt in jouw openhaard.

1. Type kachel of haard

2. Hoeveel blokken stook je tegelijk?

 

Open haard kopen

Hoewel open haarden niet langer de praktische rol in het huishouden vervullen, worden ze nog altijd veel gebruikt. Een knisperend haardvuur in de open haard brengt niet alleen warmte, maar ook gezelligheid en een heerlijke, vertrouwde geur. Wil je een open haard kopen? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Wat zijn verschillende soorten open haarden en wat is eigenlijk het beste hout voor de open haard?


Voordelen open haard

Het grootste voordeel van een open haard hoeven we eigenlijk niet uit te leggen. Het biedt gezelligheid en prikkelt alle zintuigen. Als de stroom onverhoopt uitvalt op een koude dag, dan creëer je met de open haard toch een warmtebron én gezelligheid in huis. Dankzij de grote variëteit aan stijlen is er altijd een open haard die past in jouw interieur. Dit geeft jouw thuis extra sfeer en stijl.


Soorten open haarden

Er zijn verschillende typen open haarden. Natuurlijk kennen we de traditionele gemetselde open haard of de natuurstenen schouw. Vaak worden ook de gesloten houthaard of inzethaard als openhaard aangemerkt. Deze laatste zijn echter toestellen en worden hier niet mee bedoeld. Inmiddels maken veel huishoudens ook gebruik van gasgestookte haarden, waarvan ook zowel open als gesloten varianten verkrijgbaar zijn. Het voordeel van stoken op gas is voornamelijk gemak: met behulp van een afstandsbediening heb je direct een gezellig vuur. Heb je geen mogelijkheden voor het doorvoeren van een rookkanaal? Dan biedt het stoken op bio-ethanol uitkomst. Als je voornamelijk op zoek bent naar de sfeer van een open haard, maar niet per se echt vuur wil gebruiken, maak dan gebruik van een elektrische haard.


Het beste hout voor de open haard

Als je kiest voor een houtgestookte open haard, dan is het belangrijk dat je kiest voor het juiste openhaardhout. Wil je een houtsoort die gemakkelijk brandt? Kies dan voor berkenhout. Berkenhout ziet er door de witte bast mooi uit, brandt gemakkelijk en spat niet. Wil je een houtsoort die trager brandt, maar wat lastiger is aan te steken? Gebruik dan essenhout. Deze houtsoorten zijn de beste keuze voor jouw open haard.


Rendement open haard verhogen

Het rendement van een open haard is met 10-20% relatief laag en het gebruik van hout en de uitstoot daarom relatief hoog. Er zijn verschillende manieren om dit rendement te verbeteren. Door het plaatsen van een inzethaard verhoog je het rendement met maar liefst 50-70%! Gebruik daarnaast het juiste hout en steek de open haard aan volgens de Zwitserse methode. Hierbij leg je onderop grote blokken hout, met daarop kleine stukken hout en bovenop aanmaakhout en -blokjes.


Verantwoord open haardhout stoken

Het is belangrijk om verantwoord om te gaan met jouw open haard en het hout dat je hierin stookt. Gebruik enkel droog en schoon openhaardhout. Geverfd of geïmpregneerd hout kan mogelijk schadelijke stoffen veroorzaken net als vochtig hout. Bovendien geeft dit minder mooie vlammen en ook veel minder warmte. Daarnaast is ventilatie heel erg belangrijk, zorg voor voldoende luchttoevoer in huis. Uiteraard is het ook belangrijk om goed op te passen voor brandgevaar, onderhoud jouw open haard en schoorsteen daarom goed. Kies tot slot ook altijd voor duurzaam haardhout met het FSC-label. Bestel jij je haardhout bij Haardhoutcompany.nl, dan weet je dat je goed zit.


 


 Topkwaliteit haardhout 
  Meerpalletkorting & Spaarpunten
Uitstekende service
Hoge klantwaardering