• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending heel Nederland         

  • Green & Clean Haardhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

  • Plan zelf de leverdatum

  • Gratis thuisbezorgd*

  • Topkwaliteit gedroogd hout

  • Veilig kopen, achteraf betalen

  • Voor 16:00 besteld, is morgen in huis

Haardhout drogen

Haardhout opslag met droog haardhout een rijk gevoel.

“Aan de houtopslag kun je zien hoe de kachel gestookt wordt”  één van de gevleugelde uitspraken van Bart Leenders, haardkachel maker in het Brabantse Oirschot.  Leuke uitspraak zult u denken maar hoezo ? 

 

Droog haardhout belangrijke hernieuwbare energiebron

Een houtopslag is eigenlijk een haardhout voorraad die aangelegd wordt voor de komende winter periode.  Haardhout is de oudste brandstof die nog steeds door miljarden mensen op deze aardkloot gebruikt wordt om te verwarmen en koken.  Een belangrijke energiebron die gelukkig hernieuwbaar is in tegenstelling tot aardgas, aardolie en steenkool.  Haardhout is mits goed droog ook een schone en CO2-neutrale brandstof.

Tegenwoordig is (bijna) alles op elk moment beschikbaar, als we het willen kopen dan is het er.  Dit gaat vaak met extra kosten en energie verliezen gepaard.  Bijvoorbeeld, als we aardbeien willen eten in december, dan komen ze met het vliegtuig uit warme oorden. Iets om ons bewust van te zijn.  We zorgen met elkaar voor een gezonde en  duurzame toekomst voor onszelf en onze kinderen.  Droog haardhout kan daar een belangrijke rol in spelen.

 

Droog haardhout geeft meeste warmte

Terug naar de uitspraak van Bart Leenders,  hij bedoelt hiermee dat niets vanzelf gaat en dat we voor het beste resultaat aandacht moeten geven aan de dingen die we belangrijk vinden. Om dit goed te kunnen bepalen is het van belang ons bewust te zijn van de keuzes en van de gevolgen die dat geeft.

Haardhout geeft het hoogste rendement als het goed droog is. Een vochtpercentage met gemiddeld 15 % (max. 20 %) is goed.  Alles wat er meer aan vocht in zit gaat ten koste van de hoeveelheid warmte die haardhout kan geven. Haardhout drogen kan tegenwoordig op 2 manieren. Ovengedroogd haardhout  of natuurlijk gedroogd haardhout.

Vochtpercentage meten van het Haardhout

In vers haardhout, hout dat net gekapt, gezaagd en gekloofd is zit ca. 50 % vocht.  We hebben net gezegd dat in goed haardhout gemiddeld 15 % vocht (max. 20 %) mag zitten, een verschil van 35 %  Anders gezegd,  elke kilogram droog haardhout met  15 % vocht weegt  1.3 kilogram vers. Een verschil van 0.3 kg per kg vers hout.  Dit vocht (de hoeveelheid van een flesje bier per kg vers hout) moet er uit.

N.B. Als u een houtkachel stookt en in een winter 4 gestapelde kuubs haardhout gebruikt dan is dat 4000 kg droog haardhout. Uit dit haardhout moet  dan 4000 * 0,3 = 1200 kg water verdampen! Of zo u wilt 4000 flesjes bier, 167 kratten  enz.  

Om dit water uit het hout te krijgen moet aan 1 voorwaarde worden voldaan: luchtstroom!

Haardhout drogen op de wind

Makkelijk gezegd, maar hoe krijg ik dat voor elkaar?

Haardhout moet gezaagd en gekloofd worden. Door houtblokken te verkleinen vergroot je het oppervlak waaruit water kan verdampen en het contactoppervlak met lucht.  Het vocht kan zodoende makkelijker aan de omgeving worden afgegeven.

Haardhout moet op de wind staan.  Door te zorgen dat er wind door de blokken haardhout kan zal de luchtstroom vocht uit het haardhout opnemen waardoor steeds minder vocht in het haardhout achter blijft. Hier komt dus de kreet "haardhout drogen op de wind" vandaan.

 

Haardhout opslag op de juiste plek

Een misverstand is dat droog haardhout ook weer vocht (regen) kan opnemen. Dit kan eigenlijk niet, haardhout dat eenmaal droog is zal door regen bijna geen vocht meer opnemen. Wel zal de buitenkant van het hout (schors) nat worden, dit is echter na een paar droge dagen weer verdwenen.  Uiteraard geldt ook hier, “wat er niet aan komt hoeft er ook niet meer af”.

De beste plek om uit haardhout opslag neer te zetten is aan de “droge” kant van uw woning, schuur, garage etc.  Dit is de Noord-Oost/Zuid-Oost kant. Regen komt (bijna) altijd uit een westelijke richting dus de oostkant is vaak het beste.   

Haardhoutcompany.nl levert naast eerste klas top kwaliteit haardhout ook houtopslagen die voldoen aan de eisen om goed haardhout te kunnen drogen. En als het haardhout al droog is, dan heeft u een prachtige houtopslag gevuld met droog haardhout voor de komende winter.  Een rijk gevoel!

 

 Topkwaliteit haardhout 
  Meerpalletkorting & Spaarpunten
Uitstekende service
Hoge klantwaardering