-
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
De warme gloed, de heerlijke geur van het brandende hout en de vertrouwde klank van knisperende vuur; de open haard brengt gegarandeerd gezelligheid in huis. Soms is het echter lastig om een mooi vuur tot stand te brengen. Hoe steek ik een open haard aan en wat zijn goede stooktips? We vertellen je graag meer!
Om de open haard aan te steken heb je minstens acht aanmaakhoutjes, een paar niet te grote houtblokken, aanmaakblokjes en lucifers of een aansteker nodig. Zorg ervoor dat je onbehandeld en droog haardhout in huis hebt. Nat hout brandt slecht en veroorzaakt meer roet en rook, brengt minder warmte en geeft minder mooie vlammen. Geverfd of geïmpregneerd hout veroorzaakt mogelijk schadelijke stoffen en is ongeschikt als haardhout voor de open haard.
Het type houtsoort bepaalt in grote mate hoe mooi het vuur wordt en hoe eenvoudig het haardhout aan te steken is. Berkenhout brandt bijvoorbeeld gemakkelijk, ziet er door de witte bast mooi uit en spat niet. Essenhout is iets lastiger aan te steken, maar brandt trager waardoor je minder vaak een nieuw blok op het vuur hoeft te leggen. Laat je niet verleiden tot het gebruik van te zware houtsoorten als eik en beuk. Een open haard vraagt om courante blokken haardhout die goed branden.
Naast het gebruik van de juiste materialen is het ook heel belangrijk om voldoende zuurstof bij het vuur te krijgen. Nu is dat voor een open haard niet zo moeilijk, de lucht kan immers vrij toestromen. Zorg er daarom voor dat de kamer waarin de open haard staat goed geventileerd is door een raam of een ventilatierooster te openen.
Na de juiste voorbereiding kan het bouwen beginnen! Leg 2-4 houtblokken liefst vrij van de bodem van de open haard (op rooster of bokken) en leg bovenop de houtblokken de aanmaakhoutjes kruislings. Het is belangrijk dat er voldoende lucht tussen de blokken komt, dus houd ongeveer een centimeter afstand tussen de blokken. Plaats de blokken het liefst kruislings zodat er een stabiele stapel ontstaat. Plaats de aanmaakblokjes tussen de aanmaakhoutjes. Gebruik beslist geen krantenpapier of spiritus: dit is niet nodig, geeft veel rommel en is ook gevaarlijk.
Als het hout goed is opgebouwd, dan rest enkel nog het ontsteken van het vuur door de aanmaakblokjes aan te steken. Deze vatten snel vlam en geven het vuur door aan aanmaakhoutjes en vervolgens aan de grotere blokken. Je steekt dus eigenlijk aan als een kaars. Het vuur zal van boven naar beneden trekken. Deze wijze van aansteken geeft een veel schonere opstart dan traditioneel met aanmaakhoutjes onderop en daarboven de houtblokken. Het is met een open haard soms nodig om royaal aanmaakhout te gebruiken zodat de start vlot en zo schoon mogelijk is.
Door deze werkwijze blijft de eerste hoeveelheid hout ongeveer een uur branden. Als het hout bijna is opgebrand, dan is het tijd om extra hout aan te vullen. Met name in een open haard is het beter om niet te lang te wachten met toevoegen van nieuw haardhout. Door wat vaker minde blokken aan te vullen, blijft het vuur mooi branden en worden rookoverlast en vervuiling vermeden. Hoe je het vuur zo goed en duurzaam mogelijk onderhoud, lees je in onze 10 tips over duurzaam stoken. De laatste tip hoeven we waarschijnlijk niet te geven: ga lekker zitten, ontspan en geniet van het prachtige vuur!