-
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Richtlijnen voor het voorkomen van een schoorsteenbrand.
De schoorsteen heeft in de eerste plaats de taak alle rookgassen naar buiten af te voeren. Als tweede moet de schoorsteen er voor zorgen, dat het vuur goed “trekt”. In de derde plaats heeft de conditie waarin de schoorsteen verkeert een zeer belangrijke invloed op de brandveiligheid. Omdat vooral dit laatste punt nogal eens in de publieke belangstelling staat, wil de brandweer Beverwijk u daar over inlichten.
Wie een open haard of een kachel neemt haalt daarmee ook het risico van een schoorsteenbrand in huis. Een schoorsteen die niet goed functioneert, kan gevaarlijke situaties doen ontstaan. Menig menselijk leed en schade is hierdoor reeds veroorzaakt.
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. In de meeste gevallen is roetafzetting de schuldige. Roetdeeltjes zetten zich vast op de wanden van het schoorsteenkanaal. Dat laagje roet hoeft maar een paar millimeter dik te zijn om bij een groot brandend vuur te gaan gloeien en in brand te geraken. De temperatuur in een schoorsteenkanaal kan dan oplopen tot meer dan 1000 graden Celsius!
Een tweede oorzaak voor een schoorsteenbrand is vaak een ondeugdelijke constructie of een foute materiaalkeuze. Een in bouwkundig opzicht slechte schoorsteen kan scheuren, barsten of vervormen. De hitte kan daardoor naar buiten lekken en brandbare voorwerpen in de nabijheid van de schoorsteen in brand zetten.
Hout, zachtboard of textiele wandbekleding begint te smeulen en kan uiteindelijk in een totale brand resulteren.
Er voor dit alles (afgezien van het goed bouwen van een schoorsteen) maar één oplossing namelijk de schoorsteen regelmatig vegen. Meestal wordt dit al beschreven in uw verzekeringspolis. Hierin staat meestal dat u uw schoorsteen 1 x per jaar moet vegen door een erkend schoorsteenbedrijf. Mocht u deze clausule niet aantreffen dan bent u in elk geval gebonden aan de Beverwijkse Bouwverordening. Hierin staat:
Het is verboden een rookkanaal te gebruiken dat niet doeltreffend is gereinigd.
De brandweer houdt hierbij een frequentie aan van 1 x per jaar reinigen bij normaal gebruik.
Roetafzetting ontstaat vrijwel door elke soort brandstof. De mate van roetafzetting is niet voor alle brandstoffen gelijk. Zo zal geschilderd of geteerd hout en spaanplaat meer roetafzetting geven dan eiken-, berken- of vruchtbomenhout. Gebruik liever geen houtblokken waarin parafine of hars is verwerkt, of die te nat zijn. Gebruik droog hout. Het verbranden van plastic of oude schoenen is het slechtste wat u uw schoorsteen kan aandoen. Maar ook briketten of steenkool kunnen veel roet veroorzaken. Van groot belang is een goed verbrandingsproces. Hoe hoger de temperatuur hoe beter de verbranding van schadelijke stoffen zoals koolmonoxide (CO) en kooldioxide (CO2).
Belangrijk is dat de binnenwand van uw schoorsteenkanaal snel op temperatuur is en deze temperatuur ook vasthoudt. Condens is dan uitgesloten, terwijl de roetafzetting minimaal is.
Zorg ervoor dat uw schoorsteenkanaal haaks is. Waar dit niet mogelijk is kunnen bochten tot maximaal 30 graden toegepast worden. Let wel iedere bocht betekent weerstand dus roetafzetting!
Nogmaals vegen is geen overbodige luxe maar bittere noodzaak. Het is in belang van uw eigen veiligheid en dat van uw huis.
Als de brandweer voor de deur staat is het te laat!
bron; brandweer Beverwijk.
Bestel hier uw droog haardhout en stook veilig