• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending heel Nederland         

  • Green & Clean Haardhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

  • Plan zelf de leverdatum

  • Gratis thuisbezorgd*

  • Topkwaliteit gedroogd hout

  • Veilig kopen, achteraf betalen

  • Voor 16:00 besteld, is morgen in huis

In zes stappen een houtopslag maken

Om een mooi haardvuur te creëren is het noodzakelijk om droog haardhout te gebruiken. Haardhout wordt echter vaak buiten opgeslagen en met de regenachtige herfstdagen is het kwestie van tijd voordat jouw haardhout doorweekt is. Een houtopslag of een overkapping biedt uitkomst! Kant-en-klaar of zelf bouwen? Alles is mogelijk! We vertellen je graag hoe.


Stap 1: Kies de locatie

Het is slim voor de houtopslag een plek te kiezen die je normaal niet gebruikt, een loze ruimte in de tuin. Het is wel belangrijk dat de opening van de houtopslag niet naar de regenkant staat, omdat het hout anders steeds natregent en onbruikbaar wordt. In Nederland en België is een plaatsing van de voorkant naar het oosten de beste keuze.


Stap 2: Kies tussen kant-en-klaar en zelfgemaakt

Als je de locatie van de houtopslag bepaald hebt, is het tijd om te kiezen tussen een kant-en-klare houtopslag en een zelfgemaakte houtopslag.

Kant-en-klare houtopslag

Een kant-en-klare houtopslag is bij diverse bouwmarkten te koop, maar ook bij ons in de webshop. Ideaal als deze precies in jouw tuin past en je niet twee rechterhanden hebt. Kies wel voor een houtopslag die gemaakt is van duurzaam hout en die stevig genoeg is om weerstand te bieden aan het herfst-en winterweer.

Zelf een houtopslag maken

Als kant-en-klaar producten niet passen, niet mooi genoeg zijn of wanneer je graag zelf de handen uit de mouwen steekt, kies er dan voor om zelf een houtopslag te maken. Zo wordt deze precies naar wens én op maat.


Stap 3: Bepaal het formaat

Als je ervoor hebt gekozen om zelf een houtopslag te bouwen, dan is ook het formaat maatwerk. Dit wordt uiteraard deels bepaald door de locatie van de opslag. Daarnaast is het slim om genoeg ruimte te nemen voor een houtopslag van ongeveer drie jaar. Hoe groot dit is, is voor iedereen verschillend en afhankelijk van de mate van houtverbruik. Om het hout goed te beschermen tegen neerslag is het belangrijk om het dak aan de voorkant en de zijkanten iets uit te laten steken.


Stap 4: Kies de juiste materialen

De materialen zijn uiteraard afhankelijk van de afmetingen van de houtopslag. Maak daarom eerst een tekening om het eindresultaat te visualiseren, zodat je geen onderdelen vergeet. Of kijk eens hier voor een bestaande bouwtekening. Onthoud ook dat een deel van de staanders de grond in gaat, dus koop niet te korte balken. We adviseren het gebruik van lariks tuinhout met het FSC-keurmerk. Dit hout heeft een milieuvriendelijke impregnatie-methode ondergaan en hoeft niet verder behandeld te worden, behalve het gedeelte dat de grond in gaat. Behandel de palen die ingegraven gaan worden wel extra om houtrot tegen te gaan.


Stap 5: Bouw de constructie voor de opslag van hout

Als alle materialen in huis zijn, is het tijd om de opslag voor hout te bouwen! Er zijn online veel bouwtekeningen en stappen te vinden die jou op weg kunnen helpen hierbij. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor een uitgebreid stappenplan.


Stap 6: Zorg voor een goede afwerking

Om de houtopslag te verstevigen en om het hout beter te laten drogen is een goede afwerking belangrijk. Scherm de zijkanten van de opslag bijvoorbeeld af en plaats extra dwarsbalken en een plank onderin de constructie om het hout nog beter te beschermen tegen neerslag en vocht. Graaf voor extra stevigheid de staanders 30 cm in door middel van een paalvoet.


Stap 7: Hout stapelen in de houtopslag

Als de houtopslag staat is het tijd om het hout erin te stapelen! Lees hier hoe je dat het beste doet! Op deze manier is jouw haardhout goed beschermd tegen neerslag en vocht en kun je de hele herfst en winter genieten van prachtig vuur!

 Topkwaliteit haardhout 
  Meerpalletkorting & Spaarpunten
Uitstekende service
Hoge klantwaardering