• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending heel Nederland         

  • Green & Clean Haardhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

  • Plan zelf de leverdatum

  • Gratis thuisbezorgd*

  • Topkwaliteit gedroogd hout

  • Veilig kopen, achteraf betalen

  • Voor 16:00 besteld, is morgen in huis

Hoe kan ik mijn houtkachel doven?

Aan een gezellige avond rond het haardvuur hoeft voor de meeste mensen geen eind te komen. Toch is het op een gegeven moment tijd om het haardvuur in de houtkachel te doven. Maar hoe doof ik het haardvuur het beste? We leggen het graag uit!


Uitbranden haardhout

Veel mensen hebben de neiging om het vuur te doven door de luchtschuif dicht te zetten. Dit veroorzaakt echter schadelijke gassen en onvolledige verbranding. Het is daarom het beste om het haardvuur zoveel mogelijk uit te laten branden. Na verloop van tijd ken je jouw houtkachel en weet je hoelang het duurt voordat het haardvuur uit zichzelf gedoofd is. Ga er tot die tijd vanuit dat je het laatste uur dat je van het vuur wil genieten, geen nieuwe blokken op het vuur moet leggen.


De laatste blokken

Vergeet niet om de laatste, nog niet volledige verbrande, haardblokken op het brandende vuur te leggen. Als deze blokken zijn uitgebrand, draai dan de luchtschuif helemaal open zodat ook de laatste houtresten goed opbranden. Op deze wijze krijg je minimale hout- en asresten en brandt de kachel tot het laatst schoon.


Nasmeulen

Het is belangrijk dat je het vuur niet zachtjes laat nasmeulen, omdat hierbij onvolledige verbranding plaatsvindt en schadelijke gassen ontstaan. Soms wordt geprobeerd de kachel te laten “overnachten” door op het laatst de kachel te vullen met hout en dan de luchtschuif helemaal dicht te zetten. Doe dit echter NOOIT, op deze manier vervuil je niet alleen jouw kachel en rookkanaal, maar zet je ook de hele omgeving in de rook. Bij het doven van jou houtkachel staan veiligheid en jouw gezondheid altijd voorop. Kies daarom voor een verantwoorde wijze van doven door het haardhout langzaam uit te laten branden of het, indien nodig, te doven met zand. Zo kun je optimaal genieten van jou houtkachel in huis! Benieuwd hoe jij je open haard kunt doven? Lees hier meer. 


 Topkwaliteit haardhout 
  Meerpalletkorting & Spaarpunten
Uitstekende service
Hoge klantwaardering