-
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Het knisperende geluid van brandend haardhout, de warmte die zich verspreidt door de kamer en de gezellige sfeer die het creëert, maken een houtkachel of haard tot een geliefd object in veel huizen. Het stoken van haardhout is niet alleen een bron van warmte, maar ook een manier om te ontspannen en tot rust te komen. Verantwoord stoken is daarbij belangrijk om zo efficiënt, duurzaam en schoon mogelijk te stoken. Zo heb je hier zelf het meeste profijt van, verminder je overlast en is het beter voor het milieu. In dit artikel laten wij je zien wat belangrijke richtlijnen zijn voor het duurzaam stoken van haardhout.
Niet elk soort is geschikt om mee te stoken. Het verkeerde hout gebruiken kan nadelig of zelfs gevaarlijk zijn. Om op de meest verantwoorde manier hout te stoken is het belangrijk om goed hout te gebruiken. Hierdoor verminder je de overlast en verhoog je het rendement van je kachel. Wat goed hout voor de kachel is en waar je op moet letten lees je hieronder:
Verantwoord stoken begint met de herkomst van je haardhout. Het is belangrijk om hout te kiezen dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen of gecertificeerde leveranciers. Dit verantwoorde haardhout herken je aan het FSC logo (Forest Stewardship Council). Zo ben je er zeker van dat het hout op een verantwoorde manier wordt gekapt en verwerkt. Haardhoutcompany.nl is FSC gecertificeerd en heeft een steeds groter aanbod aan FSC haardhout. Zo ben je er zeker van dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en de verwerking van het haardhout op een verantwoorde manier gebeurt.
Een van de belangrijkste eigenschappen om efficiënt en milieuvriendelijk haardhout te stoken is de vochtigheid van het hout. Vers gekapt hout bevat doorgaans veel vocht, wat leidt tot inefficiënte verbranding en een verhoogde uitstoot van schadelijke stoffen. Je moet tot wel 2 keer zoveel stoken met niet goed gedroogd hout als met droog haardhout. Haardhout met een vochtpercentage onder de 20% is ideaal om te stoken. Je stookt dan een stuk efficiënter en vrijwel zonder hinderlijke rook.
Om de uitstoot van schadelijke stoffen te minimaliseren, stook je het haardvuur alleen met schoon hout. Gebruik geen behandeld of geverfd hout, omdat dit gevaarlijke chemicaliën kan vrijgeven bij verbranding. Kies voor onbehandeld, natuurlijk hout om de luchtkwaliteit in en om je huis niet te vervuilen. Een stuk gezonder voor jezelf, maar ook voor je buren en het milieu.
Een ander belangrijk aspect is het kiezen van de juiste houtsoort. Zo zijn er bijvoorbeeld zachtere houtsoorten zoals els en berk. Beide zijn makkelijk aan te maken, maar branden ook sneller op. Om snel warmte te creëren is dat natuurlijk prima. Hardere houtsoorten zoals essen, beuk en eik zijn wat lastiger aan te maken, maar branden een stuk langer. Om langere tijd te verwarmen op een efficiënte manier is het verstandig om een hardere houtsoort te kiezen. Ook speelt het mee wat voor kachel je hebt en hoeveel blokken je tegelijk wilt/kunt stoken. Om de beste houtsoort te vinden voor jouw kachel raad ik je aan om onze handige keuzehulp te gebruiken.
Een aspect wat niet altijd genoeg aandacht krijgt is het goed en tijdig onderhouden van je kachel en schoorsteen. Het onderhouden van je schoorsteen en kachel is essentieel om verantwoord te kunnen stoken om verschillende redenen:
Een slecht onderhouden schoorsteen en kachel kunnen brandgevaar opleveren. Creosoot, een teerachtige substantie die zich in de schoorsteen opbouwt door verbrandingsresten als gevolg van onjuist gebruik, kan ontvlammen en een schoorsteenbrand veroorzaken. Regelmatig schoonmaken vermindert dit risico.
Een schone kachel en schoorsteen zorgen voor een efficiëntere verbranding. Wanneer er roet- en creosootopbouw is, kan dit de luchtstroom beperken en de warmteoverdracht verminderen. Een schone kachel en schoorsteen zorgen voor een betere verbranding en een efficiëntere verwarming.
Verantwoord stoken houdt in dat je de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt. Een goed onderhouden kachel verbrandt brandstof efficiënter en stoot minder vervuilende deeltjes en gassen uit. Dit is beter voor de luchtkwaliteit en het milieu.
Een kachel en schoorsteen die goed onderhouden worden gaan langer mee. Regelmatig onderhoud zal de levensduur van deze verlengen, wat betekent dat je minder vaak nieuwe apparatuur hoeft aan te schaffen, wat zowel kosteneffectief als milieuvriendelijk is.
Een slecht onderhouden kachel en schoorsteen kunnen leiden tot een opeenhoping van koolmonoxide (CO) in je huis. Koolmonoxide is een giftig gas dat geurloos is en gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Een goed onderhouden kachel en schoorsteen zorgen voor een veilige afvoer van rookgassen.
Kortom, het onderhouden van je schoorsteen en kachel is van cruciaal belang om veilig, efficiënt, milieuvriendelijk en gezond te kunnen stoken. Regelmatig schoonmaken en onderhoud uitvoeren en een juiste manier van stoken zal de prestaties van je verwarmingssysteem verbeteren en de risico's minimaliseren.
Verantwoord stoken met een houtkachel vereist meer dan alleen goed haardhout en regelmatig onderhoud van de kachel en schoorsteen. Het lijkt gemakkelijk: het hout aansteken en branden maar. In de praktijk komt er meer bij kijken om op een verantwoorde manier je houtkachel te stoken. Hieronder heb ik de belangrijkste punten voor je opgesomd zodat je makkelijk, efficiënt en veilig je haardvuur aanmaakt en brandend houdt.
Een effectieve manier om je haardhout op de juiste manier aan te steken, is door gebruik te maken van de "Zwitserse methode." Plaats enkele houtblokken op de bodem van de haard en stapel hierboven op 2 blokken kruislings. Vervolgens stapel je kruislings verder met aanmaakhout. Tussen het aanmaakhout plaats je aanmaakblokjes. Steek de aanmaakblokjes aan en laat zo het vuur geleidelijk naar beneden zakken. Deze methode zorgt voor een gelijkmatige schone verbranding en een efficiënt gebruik van het haardhout.
Blijf kleinere houtblokken toevoegen terwijl het vuur groter wordt. Laat het vuur langzaam groeien om een gelijkmatige en efficiënte verbranding te bevorderen. Door het vuur op deze manier te starten en geleidelijk op te bouwen zorg je ervoor dat de kachel goed wordt opgewarmd en dat de verbranding schoon en efficiënt verloopt.
Het is belangrijk om te wachten tot het vuur goed is opgebouwd en de kachel goed op temperatuur is voordat je grote blokken gaat toevoegen. Dit doe je als er voldoende vlammen zijn en er een stabiele hitteproductie is. Het bijvullen van de kachel met grotere blokken terwijl het vuur nog aan het opstarten is, kan leiden tot onvolledige verbranding. Let erop dat de blokken niet te dicht op elkaar liggen. Laat wat ruimte tussen de blokken om luchtcirculatie mogelijk te maken. Dit zorgt voor een betere verbranding, omdat de lucht de kans krijgt om tussen de blokken door te stromen en het hout gelijkmatiger brandt. Een goed gevulde kachel heeft voldoende hout om constant voldoende warmte te kunnen afgeven, maar het moet niet zo vol zijn dat er geen lucht meer kan circuleren of dat het (veel) te warm wordt. Tip, de temperatuur regel je met de hoeveelheid hout en niet met de zuurstofklep(pen) in de kachel.
Het regelen van de luchttoevoer in je houtkachel is erg belangrijk voor een effectieve verbranding. Een te grote luchttoevoer leidt tot een te snelle verbranding, wat ongewenst is voor een langdurige warmteafgifte en kan leiden tot oververhitting. Aan de andere kant kan te weinig luchttoevoer resulteren in onvolledige verbranding, wat rook, creosoot opbouw en mogelijk een schoorsteenbrand kan veroorzaken.
Gebruik de luchtschuif of -regelaar volgens de instructies van de kachel om de luchttoevoer aan te passen. Begin met een open luchtaanvoer bij het aansteken van het vuur en verminder deze geleidelijk zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Het nauwkeurig regelen van de luchttoevoer bevordert een optimale verbranding en efficiënte verbranding en draagt bij aan een gezonde luchtkwaliteit in je huis.
Het is van groot belang om voldoende ventilatie te houden in de ruimte waarin je een houtkachel gebruikt. Dit zorgt voor een constante luchtstroom, voorkomt dat rook zich kan ophopen en helpt om de luchtkwaliteit op peil te houden. Het is aan te raden om af en toe een raam op een kier te laten staan om frisse lucht binnen te laten en rookontwikkeling te minimaliseren. Een goede luchtcirculatie draagt bij aan een veilige en comfortabele omgeving tijdens het gebruik van de houtkachel.
Houd het vuur in de gaten en zorg ervoor dat de kachel niet onbeheerd brandt. Wanneer nodig pas je de luchttoevoer aan of voeg je houtblokken toe.
Om je houtvuur in een houtkachel veilig te doven, laat je het vuur gecontroleerd uitbranden. Stop met het toevoegen van nieuw hout en verminder de luchttoevoer door middel van de luchtschuif of -regelaar. Houd de kacheldeur gesloten om te voorkomen dat zuurstof bij het vuur komt. Giet geen water of vloeistoffen op het vuur om te doven. Dit kan gevaarlijk zijn en schade toebrengen.
Zoals je ziet komt er heel wat kijken bij het stoken van haardhout. En dit is eigenlijk nog maar een beknopt overzicht. Stoken is 1, maar verantwoord stoken is een heel ander verhaal. Of je nu een beginnende of ervaren stoker bent, er is altijd meer te leren en te optimaliseren. Zo haal je nog meer plezier en warmte uit je houtkachel.
Wil je nog meer leren of je kennis bijschaven over het verantwoord stoken van hout? Dan adviseer ik je om de gratis online cursus houtstoken te volgen. Stap voor stap wordt je door de cursus geleid. Sluit je de cursus goed af? Dan ontvang je jouw verantwoord stoken certificaat.