• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending heel Nederland         

  • Green & Clean Haardhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

  • Plan zelf de leverdatum

  • Gratis thuisbezorgd*

  • Topkwaliteit gedroogd hout

  • Veilig kopen, achteraf betalen

Houtkachel, welk haardhout brandt best?

Houtkachel, welk haardhout brandt best?

Een houtkachel vraagt over het algemeen een houtsoort waarmee je lekkere warmte krijgt. Het beste rendement van de houtkachel krijg je als de houtsoort in overeenstemming is met de capaciteit van de houtkachel. Laat Timber niet langer wachten en maak hieronder jouw keuze hoeveel blokken je tegelijk brandt in jouw houtkachel. Je krijgt vervolgens ons advies voor de beste houtsoort direct te zien.


1. Type kachel of haard

2. Hoeveel blokken stook je tegelijk?

Houtkachel kopen

Wil je de warmte van de centrale verwarming mét de gezelligheid van een haardvuur? Dan is een houtkachel een slimme keuze! Bij het kopen van een houtkachel is het verstandig om rekening te houden met een aantal zaken. Welke soorten houtkachels zijn er, welke houtsoort kun je het beste gebruiken en hoe voorkomt je rookoverlast en uitstoot van schadelijke stoffen?


Hoog rendement houtkachel

Het rendement van een haard of kachel is de warmte die wordt teruggegeven in verhouding tot de hoeveelheid verbruikt hout. Een kachel met een hoog rendement verbruikt dus minder hout en stoot minder schadelijke stoffen uit. Waar een traditionele open haard een rendement van slechts 10% heeft, profiteer je bij een moderne houtkachel van een hoog rendement van minstens 75%!


Rookoverlast voorkomen

Je voorkomt rookoverlast wanneer je op de juiste manier gebruik maakt van jouw houtkachel. Kies daarom alleen voor droog, onbehandeld haardhout en maak geen gebruik van vloeibare stoffen. Zorg voor voldoende luchttoevoer in de kachel en voor genoeg frisse lucht in de ruimte waar je stookt. Laat daarnaast jouw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op de haard of kachel, zodat de rook optimaal wordt afgevoerd. Laat tot slot minstens één keer paar jaar jouw schoorsteen vegen door een erkend vakman.


Hangende houtkachel en andere soorten houtkachels

Er zijn diverse soorten houtkachels verkrijgbaar. Vrijstaand of ingebouwd, een modern of tijdloos ontwerp, verschillende vormen en maten: voor elk interieur is er een passende houtkachel. De hangende houtkachel is, zoals de naam doet vermoeden, een kachel die aan de muur hangt. Dit type houtkachel neemt toe in populariteit, omdat dit echt een pronkstuk in de kamer is.


Het juiste hout voor de houtkachel

Kies altijd voor schoon en droog haardhout in de houtkachel. Het type hout hangt af van het soort houtkachel dat je kiest. Elzenhout is bijvoorbeeld erg geschikt voor een speksteenkachel, omdat dit type hout sneller warmte afgeeft en het speksteen hierdoor eerder opwarmt. Verder zijn essenhout en berkenhout geschikt voor de houtkachel. Essenhout brandt traag en geeft een mooi vlammenspel. Berkenhout brandt extra schoon en geeft veel warmte af. Ontdek welke houtsoort het beste bij jou past via onze keuzehulp! Topkwaliteit haardhout 
  Meerpalletkorting & Spaarpunten
Uitstekende service
Hoge klantwaardering